Zdrava Srbija Instagram

PASDREN


Začinsko i lekovito bilje, 24.09.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



Rhamnus catharticcus L.

Pasjakovina, pasji dren, pasdres.




Pasdren je rasprostranjen u svim krajevima naše zemlje. Sreće se na suvim, sunčanim i kamenitim terenima, obično u hrastovim šumama.


Pasdren je razgranati grm, visok do 3 m, sa dobro razvijenim korenovim sistemom. Stablo je crvenkastosmeđe i pokriveno bodljama. Lišće je jajastog oblika sa kratkim lisnim drškma, zašiljenog vrha, po obodu testerasto nazubljeno, naspramno raspoređeno. Cvetovi su žutozelene boje i formiraju grozdaste cvasti u pazuhu mladih izdanaka, sa po 10 – 15 cvetova. Cveta u maju. Plod je okrugla i crna koštunica, veličine 5-8 mm sa 4 semenke koje su tamnomrke, čvrste i na ravnoj strani imaju brazdu.


Od pasdrena se koristi osušeni plod (Rhamni catharticae fructus) koji sadrži slobodne i glikozidno vezane antrahinonske heterozide: ramnoemodin, ramnokatartin i emodin-antanol, zatim flavonske heterozide, pektine, sluzi, bojene materije, šećere i gorke materije.



Služi za izradu galenskih preparata (dekokti, sirupi, tečni ekstrakti). Deluje kao blago laksativno sredstvo i diuretik. Kao blag laksativ naročito je pogodan za decu. To je pouzdan i energičan purgativ protiv hroničnog zatvora. Sirupus Rhamni catharticae se pravi od svežeg soka i daje deci kao blag purgativ. Plod pasdre­na je sastojak u čajevima za čišćenje i u čaju za normalizaciju metabolizma. Prema nekim autorima, u iste svrhe može se upotrebiti i kora, ali koja je odležala godinu dana.


Droga se sakuplja kada plod sazri. Vremenski to je u septembru i oktobru. Suši se na suncu, u sušari ili u tankom sloju na promaji u hladu. Osušen plod je naboran, malo slatkog ukusa, a potom gorkog i neprijatnog, slabog je mirisa. Kora pasdrena, pre upotrebe treba da odstoji najmanje godinu dana.




Preuzeto iz monografije "LEKOVITO BILjE - Gajenje, sakupljanje, upotreba" prof. dr Jan Kišgeci



Bookmark and Share

Mala Pijaca